Nog volledig in de sfeer van het feestvieren, het lachen om goede voornemens en het nemen van een frisse januari-start, doe ik er graag vandaag nog een schepje bovenop. Om het nieuwe jaar goed af te trappen heb ik immers een stuk van mijn absolute lievelingscake voor jou bewaard. Ik zeg cake, maar eigenlijk is het een supercake. Een zalige tulband-kruidencake naar het befaamde recept van mijn grootmoeder. Hij is bovendien behoorlijk guilt free, dus onze goede voornemens zitten safe.
Ik koester dit recept al een tijdje maar wachtte op het juiste moment om het je voor te schotelen. Vandaag leek me perfect. Een nieuw jaar, een nieuw recept, een nieuwe cake,… Een paar kaarsjes erbij en de sfeer voor 2017 is gezet.
Ben je trouwens ook zo klaar voor een gezond en gelukkig 2017? Ik hoop je in ieder geval te inspireren voor het gezonde deel dit jaar. En eigenlijk ook voor het gelukkige deel. Want wie wordt er nu niet gelukkig van lekker eten?
Zet je dus schrap voor een pareltje uit mijn grootmoeders keuken. Een beproefd familierecept dat ik wat naar mijn (gezonde) hand heb gezet.
Staat je oven al aan?
Nog enkele tips:
- Meng de rozijnen eerst met de droge ingrediënten. Zo voorkom je dat ze in het deeg meteen naar de bodem zakken.
- Gebruik in dit recpet stevia met een kristalkorrel-structuur zoals van PureVia (te vinden in bijna elke grote supermarkt) of Steviala (online). Gebruik zeker niet de geconcentreerde poedervorm of een variant gemengd met gewone suiker.
- Vet eerst je tulbandvorm in, hussel er dan wat sesamzaadjes door, en bestuif daarna pas met wat bloem. Deze volgorde kan vanzelfsprekend lijken, maar ik vergiste me onlangs toch weer. De zaadjes bleven hierdoor helemaal niet meer meer kleven, waardoor je gewoon hoopjes samengeplakt sesamzaad op de bovenkant van je cake krijgt. Ook lekker, maar lang niet zo mooi.
- Gebruik lekker smeuïge yoghurt voor het beste resultaat. Ik gebruik bijvoorbeeld graag de volle yoghurt van Pur Natur omdat deze biologisch en vrij mild van smaak is. De glazen potten zijn nadien trouwens handig om kruiden of noten in te bewaren, mijn keuken staat er vol van.
Oma's gezonde kruidencake
Print RecipeIngredients
- 100g kokosolie
- 80g kokosbloesemsuiker + 60g stevia kristalkorrel (of 100g stevia kristalkorrel)
- 50g ahornsiroop
- 200g zure room
- 7 el yoghurt
- 1tl kaneel
- 1tl gemberpoeder
- 1tl kardemom (de zaadjes uit de groene peultjes, fijngestampt met een vijzel)
- 1 à 2 el sesamzaad
- 100g speltbloem
- 150g volkoren speltmeel
- 75g geraspte kokos
- 75g havervlokken
- 6g natrium bicarbonaat
- 10g bakpoeder
- 200g rozijnen
- Een tulbandvorm
Instructions
Meng in een schaaltje het gemberpoeder, kaneel en kardemom. Voeg dit samen met de kokosbloesemsuiker, stevia, ahornsiroop, zure room en yoghurt in een kom. Smelt de kokosolie en voeg dit bij het mengsel. Meng alles goed door elkaar en zet even weg.
Meng in een andere kom de speltbloem, het speltmeel, de havervlokken, de geraspte kokos, het natrium bicarbonaat, het bakpoeder en de rozijnen.
Voeg nu het vloeibare kruidenmengsel van de andere kom erbij. Roer alles goed om tot je een een kleverig deeg bekomt. Als het deeg te droog is, voeg je nog wat extra yoghurt toe. Het moet een kleverig deeg zijn maar zeker niet vloeibaar.
Vet de tulbandvorm in met kokosolie en strooi er het sesamzaad over zodat zowel aan de bodem als aan een deel van de wanden zaadjes kleven. Bestuif met wat bloem en schep het deeg in de vorm.
Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten. Verwarm intussen de oven op 175°C (hetelucht).
Bak de cake 40 à 45 minuten onderin de oven op 175°C.
Geen reacties