Deze gevulde flapjes draaien al jaren mee in mijn keuken. Niet alleen omdat ze eenvoudig en snel te bereiden zijn (hello, drukke werkdagen), maar ook omdat iedereen er hier wild van is. Bovendien zijn ze de dag nadien nog even lekker, dus wordt er zelfs gevochten om de restjes.
Met een grote gemengde salade erbij, doen de flapjes perfect dienst als lekkere en voedzame maaltijd. En ok, bladerdeeg is behoorlijk vet, maar als dit de enige ‘zonde’ op je bord is, hoeft dit geen probleem te zijn. De overige ingrediënten zijn immers niets dan verse groenten, kruiden en gezonde vetten. Zwier hier nog eens een lekkere salade bij, en de vitaminen vliegen rond je oren.
De flapjes zien er best fancy uit, dus je kan er ook smaakvol mee uitpakken tijdens een etentje. Als voorgerecht wat garneren met een plukje rucola, zongedroogde tomaatjes en wat sesamzaad, en hop, succes gegarandeerd. De vulling kan je trouwens perfect op voorhand maken, wat je meer tijd geeft voor je gasten. Vorig jaar met kerst moest ik zorgen voor het voorgerecht en serveerde ik deze toppers. Ze vielen zowel bij de kinderen (“ooh, net appelflappen!”) als bij de rest van de familie duidelijk in de smaak. Kortom, deze allrounder is een echte aanwinst op je receptenlijstje.
Tips & Tricks:
- Om de flapjes een mooie goudbruine kleur te geven tijdens het bakken, worden ze in recepten vaak besmeerd met eigeel. Een laagje melk geeft echter net hetzelfde resultaat. Neutraler van smaak en minder gedoe.
- Alle soorten champignons en eetbare paddenstoelen zijn geschikt voor dit recept. Kies en varieer naar gelang het seizoen of wat jij lekker vindt.
- Truffelolie is een combinatie van olijfolie en truffels. Anders dan wat je misschien zou verwachten, vind je dit gewoon in de meeste grote supermarkten. Het is iets duurder dan traditionele olijfolie, maar een echte delicatesse. Bovendien kom je met zo’n flesje best lang toe.
- Laat de vullig zeker volledig afkoelen voor je aan de slag gaat met het vullen van de bladerdeegflapjes. Anders wordt het één slappe, onhandige, kleverige bedoeling!
- Maak een dubbele portie vulling en vries de helft in samen met een 2 rollen bladerdeeg. Altijd handig wanneer je snel een lekkere maaltijd op tafel wil toveren.
Ingredients
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 500 g champignons
- 300 g gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, shiitakes, oesterzwammen,...)
- (kokos)olie
- truffelolie
- een handje platte peterselie
- 2 rollen bladerdeeg (rond)
- een scheutje melk
- sesamzaad
- borsteltje
- bakpapier & bakplaat
Instructions
Verwarm de oven op 200°C.
Snipper de uien en de knoflook. Snijd de champignons en paddenstoelen in kleine stukjes.
Verhit wat (kokos)olie in een pan en bak de knoflook en de ui glazig.
Zet het vuur hoog en bak de champignons goudbruin. Kruid met zwarte peper en zout naar smaak. Voeg een flinke scheut truffelolie toe en roer goed om.
Hak de peterselie fijn en roer dit door het mengsel. Zet de pan van het vuur en laat de vulling volledig (!) afkoelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol de rollen bladerdeeg open en snijd ze elk kruislings in 4 gelijke (afgeronde) driehoeken.
Bestrijk de randen van iedere driehoek met een borsteltje met wat melk. Verdeel over de helft van elke driehoek wat van de vulling. Niet te veel, want we moeten ze nog dicht kunnen vouwen!
Vouw de driehoeken dicht door de 2 hoeken van de afgeronde zijde naar elkaar toe te brengen. Druk de randen aan met een vork zodat je de typerende streepjes aan de zijkant van de flapjes bekomt. Leg nu alle flapjes op de bakplaat.
Bestrijk de flapjes met een borsteltje met melk en strooi er wat sesamzaad over.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de flapjes 15 à 20 minuten op 200°C of tot ze goudbruin kleuren.
Serveer de flapjes warm met een frisse gemengde salade.
4 Reacties
Taïs
2 maart 2017 at 10:23 amEenvoudig en heerlijk voorgerechtje! Een succes bij mijn vrienden, zelfs bij diegenen die niet verzot zijn op paddenstoelen.
Frédérique
4 maart 2017 at 8:34 pmSuper, dan was het inderdaad een succes! Ik serveer de receptjes hier ook vaak als hoofdgerecht ipv als voorgerecht: 2 stuks per persoon dan met een lekkere salade erbij.
Carolien - On a Healthy Adventure
2 maart 2017 at 7:59 pmDeze moet ik ook eens uitproberen! Ik eet super graag champignons en dat in combinatie met truffelolie, mmm.
Frédérique
4 maart 2017 at 8:36 pmOh, als je verzot bent op champignons, is dit echt een receptje voor jou! Laat me zeker weten of het gesmaakt heeft 😉