Deze ochtend moest het snel gaan. De snooze-knop en ik hadden het iets te bont gemaakt, waardoor de rest compleet in de soep liep. Ik neem normaal graag de tijd voor mijn ontbijt (want daar dromen we immers al de hele nacht van), maar vanmorgen was dit echt een no go. Op zo’n momenten heb ik gelukkig altijd een noodplan. Homemade granola to the rescue!
Elke twee weken maak ik verse krokante granola voor een heel leger, die ik dan in een gigantische bokaal bewaar op het aanrecht. Mijn halve voorraadkast belandt zo op mijn bakplaat – noten, pitten, havervlokken, geraspte kokos, kaneel,…alles waar ik op dat moment zin in heb of gewoon eens wil uitproberen.
Deze bokaal is werkelijk het antwoord op minstens de helft van onze huis-tuin-en-keuken problemen. Wat zou ik bij m’n yoghurt eten? Granola. Jax zeurt om iet lekkers. Granola. Het brood is oudbakken. Granola. Het regent buiten. Granola. Een verdwaalde lepel op het aanrecht. Granola. Ik heb me verslapen, heb haast geen tijd meer om te ontbijten maar wil toch nog iets voedzaam om me de dag in te lancheren. Jawel, granola.
Ik had geluk vanmorgen, want in de koelkast ontdekte ik nog het laatste potje verse citroenkwark (nog zo’n zalige musthave). Snel sneed ik wat fruit klein, schepte de kwark en granola erbij, deed nog snel een grabbel in het bakje blauwe bessen, et voilà, mijn ontbijt was gered.
Granola met fruit met citroenkwark
Print RecipeIngredients
- Voor de granola:
- 50g walnoten
- 60g pecannoten
- 50g cashewnoten
- 60g pompoenpitten
- 30g zonnebloempitten
- 250g grove havervlokken
- 1 flinke tl kaneel
- een snuifje grof zeezout (gemalen)
- 50g geraspte kokos
- 50g kokosolie
- 1 flinke el ahornsiroop
- 2 handjes kokoschips
- *
- Voor het fruitontbijt:
- 1 peer
- 1 banaan
- 1 handje blauwe bessen
- 2 à 3 el citroenkwark (kwark, honing, citroen zest & sap)
- 2 à 3 el granola
Instructions
Verwarm de oven op 180°C.
Hak de noten in groffe stukken.
Doe de gehakte noten samen met de pitten, havervlokken, kaneel, zout, en geraspte kokos in een grote kom.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Meng dit door de droge ingrediënten tot alles goed met een laagje olie is bedekt.
Voeg de ahornsiroop toe en schep goed door.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel hierover het mengsel.
Bak de granola 10 minuten in de oven en schep dan even om. Laat daarna opnieuw 5 à 10 minuten bakken tot de granola goudbruin is.
Laat de granola goed afkoelen. Dit is belangrijk want zo wordt hij lekker krokant!
Schep er nu de kokoschips door.
Bewaar de granola in een afgesloten pot.
Snijd voor het fruitontbijt het fruit in kleine stukjes.
Schep er de citroenkwark en granola over.
Werk af met een handje blauwe bessen.
Notes
Ook lekker met aardbeien of frambozen!
Geen reacties