Pannenkoeken als ontbijt, je dag kan toch niet beter starten? Zeker op een lazy sunday met een grote pot thee en pyjama’s als dresscode, zijn pannenkoeken de beste remedie tegen een ochtendhumeur. Zelfs mijn man, onaanspreekbaar voor de middag en ronduit gevaarlijk voor 10u, kwam op zondagmorgen fluitend uit bed voor dit stapeltje banana pancakes. Ook de kinderen vochten aan tafel driftig om hun beurt, nog voor de eerste pannenkoek de pan uit swingde.
Vroeger zette ik pannenkoeken maar zelden op het menu. Die ongezonde, vette suikerbommetjes waren enkel goed om eens los te gaan op een verjaardagsfeestje of tijdens een verwenbezoekje bij oma, als excuus om nog eens je naam te mogen schrijven met een decadente laag kandijsiroop. Verder was het eerder een te mijden guilty pleasure.
Tot ik ontdekte dat er zoiets bestond als healthy pancakes. Intussen vind je massa’s gezonde pannenkoekenrecepten op het web, en bijna elk fancy kookboek heeft wel zijn eigen variant. Met appeltjes, met kokosmelk, met boekweitmeel, met blauwe bessen,…ik heb ze allemaal geprobeerd. Stuk voor stuk sterke kandidaten, maar er is maar één echte koning in pannenkoekenland: de bananen pannenkoek.
Ik heb heel wat geëxperimenteerd met verschillende recepten, het ene al wat eetbaarder dan het andere. Sommigen vielen uit elkaar, anderen bleven hardnekkig aan de pan kleven, anderen hadden dan weer meer weg van pannenkoekenpap,… Heel wat (mis)baksels en een berg bananen later, kwam ik dan toch uit bij het heerlijke recept dat vandaag mijn gezin met gemak uit bed lokt.
Door het havermeel, de eitjes en de bananen zijn deze pannenkoeken lekker voedzaam, en mijn keuze voor amandelmelk maakt dit recept lactosevrij. Geen geraffineerde suikers of meelproducten, geen voorverpakte of chemische rommel, gewoon een lekker feestje op je bord. Beleg ze met schijfjes banaan en kokosschilfers of besmeer ze met wat notenboter, en je healthy pancake party is compleet.
Gezonde bananen-havermout pannenkoeken
Print RecipeIngredients
- 100g havermeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 2 eieren
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 1 el honing (optioneel)
- 200 ml amandelmelk
- een snuifje zout
- kokosolie om mee te bakken
Instructions
Doe het havermeel in een kom en voeg het bakpoeder en kaneel toe.
Maak in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren.
Voeg de geprakte bananen en eventueel de honing toe.
Doe de helft van de amandelmelk erbij en klop het deeg met een garde of handmixer.
Voeg nu de rest van de melk en een snuifje zout toe, en klop verder tot tot je een glad deeg bekomt.
Verhit wat (kokos)olie in een pan en schep met een kleine pollepel of sauslepel 2 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan weerskanten goudbruin.
2 Reacties
Daniel Brackman
6 september 2017 at 5:49 pmSuper lekkere pannenkoeken, alleen kan ik ze niet draaien want dan vallen ze uit mekaar.
Heb wel kokosmelk gebruikt ipv amandelmelk, zou het daar bij kunnen komen.
Frédérique
6 september 2017 at 7:18 pmHey Daniel, super dat je de pannenkoeken lekker vindt :-). Kokosmelk is doorgaans dikker en zwaarder van textuur dan amandelmelk of gewone koemelk, dus daar kan het wel aan liggen. Probeer ook om je pannenkoeken niet te groot te maken, eerder de grootte van American Pancakes. Hopelijk lukt het je met deze tips, succes!