Deze heerlijke crumble van wintergroenten past perfect bij dit winterweer. Buiten vriest het dat het kraakt, en binnen staat een lekker warme ovenschotel op jou te wachten. En wat voor één! Dit zalige winterrecept is van mijn vegetarische oma. Ze kan toveren in de keuken, maar dit is toch één van haar culinaire toppers. Knapperige seizoensgroenten in een romige kruidensaus met een secret ingredient: appelsap. Jep, appelsap. Geloof me, dit moet je gewoon geproefd hebben.
En dan zwijg ik nog over die zalige krokante crumble met kaas, want daar doen we het eigenlijk stiekem voor. Ik moet me steeds bedwingen om niet met de helft van de topping te gaan lopen nog voor de schotel op tafel staat. Het is me al eens gelukt.
Deze keer heb ik weinig aan het recept aangepast. Mijn oma zorgde gewoon al voor een perfect gezond keukenpareltje. Enkel de crumble heb ik wat getweakt. Die maakte ik van volkoren speltmeel om het gerecht nog net dat tikkeltje voedzamer te maken.
Snel nog enkele tips:
- Kneed de crumble lang genoeg. Ik duw de ingrediënten steeds samen tot een bol deeg en verkruimel het dan weer. Steeds weer opnieuw tot ik een mooie crumble heb. Is jouw crumble nog te bloemig? Blijven kneden en verkruimelen.
- Winterraapjes vind je niet in elke winkel. Vervang ze gerust door andere knollen of wortelen. Ik wissel bijvoorbeeld al eens af met zoete aardappel.
- Pastinaak, wortel en raap zijn allemaal lekker zoete groenten dus ook de kinderen zijn hier fan.
- Iedere oven is anders, dus kijk af en toe of de crumble niet verbrandt. Wordt hij te donker? Dek de schotel dan af met wat aluminiumfolie.
- Voor een lactosevrije variant kan je de room perfect vervangen door haverroom of sojaroom.
Crumble van wintergroenten
Print RecipeIngredients
- 350 ml room
- een handje gehakte platte peterselie
- een handje gehakte bieslook
- 1 teentje look, geperst
- 2 dikke aardappelen
- 2 grote wortelen
- 4 winterraapjes
- 1 pastinaak
- 2 preien
- 4 dl (troebel) appelsap
- 2 dl groentebouillon
- 150 g (diepvries) erwtjes
- Voor de crumble:
- 90 g ijskoude roomboter
- 200 g volkoren (spelt)meel
- 125 g geraspte kaas
- een grote ovenschaal
- een schuimspaan
Instructions
Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht).
Doe de room in een kommetje met een scheutje water, en roer er de peterselie, bieslook en look doorheen. Breng goed op smaak met zout en zwarte peper en laat eventjes trekken.
Maak ondertussen alle groenten schoon en snijd ze in grove julienne.
Breng in een diepe pan het appelsap en de groentebouillon aan de kook. Doe er de aardappelen en de wortelen bij en dek af. Laat 5 min. koken.
Voeg nu de raapjes en de pastinaak toe en laat opnieuw 5 min. koken. Doe er tenslotte de prei bij en laat weer 5 min. koken.
Schep de groenten met een schuimspaan over in de ovenschaal. Doe er de erwtjes bij en schep goed om.
Laat het kookvocht inkoken tot ongeveer 1dl. Roer er, van het vuur, de kruidenroom door. Kruid verder af met zout en peper naar smaak.
Schenk de saus over de groenten.
Kneed voor de crumble de ijskoude boter met het meel en de helft van de geraspte kaas tot een kruimelig mengsel. Is je crumble nog te bloemig? Blijven kneden en verkruimelen tot je een echte crumble bekomt! Verdeel het over de groenten en strooi er de rest van de geraspte kaas over.
Zet 20 tot 25 min. onderin de oven op 220°C.
Geen reacties