Blog/ Hapjes & tapa's/ Recepten

Gegrilde aubergines met limoen en honing

gegrilde aubergines met limoen en honing

Deze gegrilde aubergines met limoen en honing zijn mijn gezonde versie van een geweldige tapa die ik voorbije zomer in Barcelona leerde kennen. Daar beter bekend als ‘berenjenas’ en zwemmend in het frietvet, hier gegrild in de oven en minstens even lekker. Niet het moment om van tapas te genieten op je terras, I know, maar wel een perfect hapje voor een late nieuwjaarsdrink. Met jezelf. In de zetel.

Zoals zo vaak zit het ‘m ook hier weer in de verrassende combinatie van smaken. Het hartige van de aubergines en het frisse van de limoenzeste combineert verrassend goed met de zoete honing. Serveer ze warm, dan zijn ze het lekkerst.

Honing is trouwens niet alleen super lekker maar ook nog eens gezond. But hold your horses! Voor je naar de winkel spurt voor 6 potten honing: het blijven wel snelle suikers. Alles met mate dus, maar met een vleugje zoals in dit recept doe je je gezondheid zeker een plezier.

Waarom is honing gezond?

  • Honing bevat een hoop vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B2, B3 en B5, vitamine C, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, zink,…
  • Het is een natuurlijk antibioticum. Dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen heeft honing een virus-, bacterie- en schimmeldodende werking.
  • Het is rijk aan anti-oxidanten en flavonoïden waardoor het een beschermende werking heeft tegen kanker en hart- en vaatziekten.
  • Het is een probioticum en houdt je darmflora in balans.
  • Honing is 100% natuurlijk. Het is een zuiver natuurproduct waar – wettelijk bepaald- niets aan toegevoegd noch uitgehaald mag worden.

Good to know!

  • verwarmen van honing: boven de 40°C gaan belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren verloren. Een lepeltje honing in je thee? Laat hem dan eerst even afkoelen.
  • korftemperatuur: de natuurlijke temperatuur van een bijenkorf bedraagt 38°C. Het is belangrijk dat imkers deze grenstemperatuur respecteren om de rijkheid aan vitaminen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten te behouden. Haal je je honing bij je lokale imker? Best even navragen dan. Van Meli is geweten dat zij deze temperatuur respecteren, wat niet van alle merken in de supermarkt gezegd kan worden.     
  • bewaren van honing: honing is een zonneproduct dat niet van je koelkast houdt. Bewaar je honing op een donkere plek van om en bij de 18°C.

Kortom, redenen genoeg om dit gerecht van een laagje honing te voorzien.

Variatietip: ook belachelijk lekker met tijm honing. Deze honing is afkomstig uit de bloesems van de tijm en heeft een intense kruidige smaak. Tot voor kort vond ik deze honing enkel in sommige natuurvoedingswinkels of speciaalzaken maar onlangs heeft ook Meli tijm honing in haar gamma opgenomen. Hooray!

 

Volg mijn blog met Bloglovin

 

Ingredients

  • 2 aubergines
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • vloeibare honing
  • zeste van 1 bio-limoen
  • bakpapier en bakplaat

Instructions

1

Was de aubergines en snijd ze in dunne plakjes.

2

Bestrooi de plakjes met wat grof zeezout en laat 30 min. rusten.

3

Verwarm intussen de oven voor op 200°C.

4

Verwijder het zeezout en dep de plakjes droog met keukenpapier.

5

Doe de aubergineplakjes in een kom met een flinke scheut olijfolie. Roer om tot de plakjes rondom rond bedekt zijn met een laagje olie.

6

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aubergineplakjes over de plaat.

7

Gril de aubergines 15-20 min. in de oven of tot ze een goudbruin randje krijgen.

8

Doe de gegrilde aubergines in een schaal en besprenkel met wat honing en limoenzeste. ¡Buen apetito!

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer