Blog/ Gebak & desserts/ Recepten

Gezonde marsepeinballetjes

Gezonde marsepeinballetjes op basis van amandelen, dadels en cacao.

Elk  reden is goed om deze gezonde marsepeinballetjes nog eens op tafel te toveren. Sinterklaas, Kerst en Blue Monday hebben we gehad dus Pasen is deze keer mijn excuus. Maar eigenlijk ben ik gewoon verzot op marsepein. Spijtig genoeg zit gewone marsepein vol geraffineerde suiker, een hoop chemische rommel en komt er vaak geen amandel meer aan te pas. Niet mijn ding dus. Lekkere en gezonde marsepein maak ik daarom gewoon zelf.

Zelf marsepeinballetjes maken is echt super eenvoudig. Het is ook heel leuk om samen met de kinderen te doen. Voor een fancy look kan je ze rollen in kokos of nootjes maar geef mij maar de truffel-versie met cacao. Mooi verpakt zijn ze trouwens leuk om cadeau te geven. Wanneer je naar een paasbrunch moet bijvoorbeeld, ik zeg maar iets ;-).

Waarom zijn deze marsepeinballetjes  zoveel gezonder?

Eerst en vooral: geen rommel. Kleurstoffen, smaakstoffen, geraffineerde suikers,… daar doen we niet aan mee. Verder bestaan deze balletjes bijna uitsluitend uit dadels en amandelen. Deze natuurlijke ingrediënten zitten bomvol gezonde voedingsstoffen, in tegenstelling tot ‘lege’ geraffineerde suiker. Akkoord, ze zijn rijk aan calorieën maar meteen 20 balletjes in m’n eentje naar binnen werken was dan ook niet het plan.

Dadels

  • Dadels zijn ontzettend rijk aan vezels. Deze vezels houden de suikers in dadels langer vast tijdens de spijsvertering waardoor ze gelijkmatiger in je bloed terecht komen. Dit zorgt voor een meer gelijkmatig verloop van je bloedsuikerspiegel. Bovendien helpen deze vezels goed bij constipatie.
  • Dadels bevatten veel vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11 en A).
  • Dadels zijn rijk aan mineralen (koper, kalium, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink).
  • Ze bevatten veel tannine, een stof met een ontstekingsremmende werking.
  • Ze zijn rijk aan luteïne, een antioxidant dat vrije radicalen opruimt.
  • Het hoge kalium-gehalte in dadels stimuleert de darmflora en zorgt ervoor dat je darmen meer goede bacteriën aanmaken.

Amandelen

  • Amandelen bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetten, de ‘gezonde’ vetten dus.
  • Ze bevatten veel vezels, eiwitten en antioxidanten.
  • Ze zijn rijk aan magnesium, wat helpt bij het beheer van je bloedsuikerspiegel en een positieve invloed heeft op je bloeddruk.
  • Amandelen kunnen het LDL-cholesterolniveau (je ‘slechte’ cholesterol) doen dalen.

Deze marsepeinballetjes zijn dus zeker een gezondere keuze.

Tips & tricks:

  • De balletjes bewaar je best in de koelkast. Haal ze er 15 min. voor het serveren even uit, dan zijn ze het lekkerst.
  • Ik gebruik gewoon rauwe, ongepelde amandelen waardoor de marsepein een lichtbruine kleur krijgt. Toch liever de typische marsepeinkleur voor je balletjes? Koop dan gepelde witte amandelen.
  • Laat je dadels zeker een nacht weken in water. Dit geeft een veel egaler resultaat en voorkomt dat je keukenmachine er halverwege de brui aan geeft.
  • Hoewel alle dadels geschikt zijn, geef ik toch de voorkeur aan grote Medjoul dadels. Ze zijn veel zachter, sappiger en intenser van smaak.
  • Nog ideetjes nodig voor je paasbrunch dit weekend? Wat dacht je van gezonde eiersalade,  courgettesoep met doperwten en munt of yoghurt-citroencake?

Smakelijk!

 

volg mijn blog met Bloglovin

 

Gezonde marsepeinballetjes

Print Recipe

Ingredients

  • 200 g (Medjoul) dadels, ontpit, een nacht laten weken in water
  • 200 g amandelen
  • 1tl citroensap
  • (rauwe) cacao

Instructions

1

Laat de geweekte dadels uitlekken. Maal ondertussen de amandelen fijn in de keukenmachine.

2

Voeg de dadels en het citroensap toe en laat de machine draaien tot je een mooi deeg bekomt.

3

Kneed het deeg tot een bol, wikkel het in vershoudfolie en laat het 15 min. rusten in de koelkast.

4

Haal het deeg uit de koelkast en rol er balletjes van.

5

Rol nu de balletjes door het cacaopoeder, leg ze op een bord en bewaar ze in de koelkast.

6

Haal de balletjes 15 min. voor het serveren uit de koelkast.

Notes

Variatie-tip: ook lekker met geraspte kokos of gehakte nootjes i.p.v. cacao

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reply
    Geertje
    1 april 2018 at 8:22 am

    Toprecepten Fre. De marsepeinballetjes zijn te gemakkelijk! Kan zelfs ik niets aan mis doen. Ga ik proberen.
    Even aan jou vragen of je Stevia suiker gebruikt i.p.v. gewone suiker om deeg te laten opkomen? Heb je daar ervaring mee? Zou stevia willen gebruiken om brood of gistdeeg te laten rijzen.
    Bedankt voor je reactie.

    • Reply
      Frédérique
      1 april 2018 at 8:42 am

      Hey Geertje, ja deze balletjes zijn echt gemakkelijk om te maken 😊. Van stevia weet ik dat het niet reageert op gist dus je werkt in plaats daarvan best met baking soda gecombineerd met wat appelazijn/citroensap, of bakpoeder. Met brood heb ik zelf geen ervaring, maar cakes met stevia heb ik zo al wel kunnen laten rijzen. Meer tips ivm het gebruik van stevia vind je hier: https://www.picsandcarrots.be/bakken-met-stevia-the-dos-donts/ Succes!

    Reageer