Blog/ Diner/ Recepten

Kleurrijke quinoasalade met groene asperges en verse kruiden

Kleurrijke, gezonde quinoasalade met groene asperges en verse kr

Een barbecue op de planning staan? Dan mag deze quinoasalade zeker niet ontbreken! Fris, kleurrijk en het belangrijkste: onwaarschijnlijk lekker. Toegegeven, die goeie oude aardappelsalade kan er ook wat van, maar deze salade heeft het toch echt allemaal.

Ik ben niet zo’n fervente vleeseter maar wel een echte barbecue-fan. Maar dan van het ‘grazende’ soort.  Het soort dat meer uitkijkt naar de slaatjes on-the-side dan naar het vlees zelf.  Je kent het wel, al volgepropt met groenten en een berg lookbroodjes nog voor het eerste worstje van de barbecue rolt. That’s me.

Wie ooit al bij ons kwam barbecuen, kent ongetwijfeld mijn passie voor bijgerechten. Voor minder dan 5 verschillende soorten doe ik het niet. Aardappelsalade, pastasalades, couscoussalades, taboulé, …maar deze quinoasalade is toch altijd de ster van de avond. Gewoon omdat ik er echt alles in draai wat ik lekker vind. Gegrilde asperges, tomaatjes, noten, olijven, pijnboompitten, massa’s verse kruiden,…  Een salade die gegroeid is met de jaren en er alleen maar beter op is geworden.  Ja, je moet toch écht eens komen barbecuen.

Of je kan de quinoasalade gewoon zelf maken. Want had ik al gezegd dat hij super eenvoudig te bereiden is? En niet alleen voor bij de grill. Ook als hoofdgerecht met een stukje vis erbij, komt deze quinoasalade hier vaak op tafel. En de overschot? Die gaat de volgende dag in een bakje mee naar het werk.

Tips & tricks

  • Quinoa is van nature bedekt met een beschermlaag (saponines) die bitter smaakt. Door de quinoa even te wassen, spoel je deze bittere smaak weg.
  • Ik gebruik best wel een berg aan verse kruiden in dit gerecht. Dit geeft de salade juist extra veel smaak en legt de basis voor een fantastisch aroma.
  • Moet het vooruit gaan? Koop je olijven voorgesneden in plakjes. Ik gebruik graag de zwarte olijven in plakjes van Albert Heijn bijvoorbeeld.
  • Kies ook eens voor meerkleurige quinoa. Smaakt hetzelfde, maar zoveel mooier op je bord.
  • Ik gebruik de kruidenmengeling ‘Mix voor vegetarische couscous salade’ van Verstegen, maar je kan ook perfect je eigen mengeling maken met koriander, komijn, venkelzaad, paprika, peper, zout en peterselie.
  • Wist je dat quinoa geen graan is maar een zaad? Bovendien bevat quinoa veel (ruim 16%) hoogwaardige eiwitten die vrijwel alle essentiële aminozuren bevatten. Daardoor heeft quinoa een net zo complete eiwitsamenstelling als die van eieren of vlees.
  • Quinoa is rijk aan  vezels, B-vitaminen, kalium, magnesium, en koper en heeft een lage glycemische index. Schep dus gerust een tweede keer op.

Volg mijn blog met Bloglovin

Kleurrijke quinoasalade met groene asperges en verse kruiden

Print Recipe

Ingredients

  • 300 g quinoa
  • 600 ml water
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 10 g ‘Mix voor vegetarische couscoussalade’ (kruidenmix, Verstegen)
  • een scheutje arachideolie of kruidige wokolie
  • 100 g groene aspergetips
  • 20 g verse platte peterselie
  • 25 g verse bieslook
  • 15g verse basilicum
  • 3 lente-uitjes
  • 250 g kerstomaatjes
  • 60 g zwarte olijven in plakjes
  • 2 flinke handen geroosterde cashewnoten
  • 1 handje pijnboompitten
  • 1 avocado

Instructions

1

Spoel de quinoa onder stromend water. Breng de quinoa aan de kook in 600 ml water met 1/2 blokje groentebouillon. Laat de quinoa zachtjes koken en roer regelmatig om tot al het water is opgenomen.

2

Doe de quinoa in een grote kom en laat volledig afkoelen.

3

Snijd de aspergetips in 3 gelijke stukken. Verhit de (arachide)olie in een wokpan en wok de aspergetips gedurende 4 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper en grof zeezout.

4

Roer de kruidenmix door de afgekoelde quinoa.

5

Hak de peterselie, bieslook en basilicum fijn, halveer de kerstomaatjes, snijd de avocado in blokjes en de lente-uitjes in ringetjes. Rooster de pijnboompitten in een droge pan en hak de cashewnoten grof. Voeg alles samen met de plakjes zwarte olijven en de asperges bij de quinoa en roer alles goed door elkaar.

6

Breng eventueel nog wat extra op smaak met zout en peper en een scheutje arachideolie.

Notes

Ook lekker met een stukje vis erbij als hoofdgerecht!

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer