Regen doet cake eten. Dat is toch mijn ervaring. Niet dat het niet kan op een zwoele zomeravond, maar één regendruppel in de lucht en ik duw instinctief een cake in de oven. Het voorbije weekend vielen er veel druppels, dus tijd voor een flink stuk van mijn favoriete cake.
Voor deze chocoladecake baseerde ik me op het geweldige recept van mijn grootmoeder. Het recept gaat al jaren de familie rond en is ondertussen een verplicht nummer op elk kerstdiner, verjaardagsfeestje of familiebezoek. Wanneer ik langsga bij mijn grootmoeder hoop ik altijd op een ‘toevallige’ chocoladecake. Oma’s hebben hier een zesde zintuig voor dus meestal heb ik dan ook geluk.
Maar helaas, zoals dat vaak gaat bij lekker gebak, is haar chocoladecake een suikerbommetje met witte tarwebloem en een flinke dosis roomboter. Perfect als guilty pleasure maar niet zo gezond als doordeweeks dessert. Onder handen nemen dus, die handel!
Ik ben er in geslaagd om mijn grootmoeders pareltje om te toveren tot een gezondere variant. Hoera, want het resultaat is nog altijd even smeuïg en schandalig lekker! Geen boter, geen eieren, geen suiker,… doe mij dus maar een tweede stuk.
Tips & tricks:
- Voor de zoete smaak van deze cake maakte ik o.a. gebruik van stevia kristalkorrel (geen stevia-poeder!). Handige tips & tricks over bakken met stevia vind je hier.
- Laat de yoghurt en zure room even op kamertemperatuur komen voor je aan de slag gaat. Recht uit de ijskast zorgt deze zuivel er immers voor dat je kokosolie te snel gaat stollen. Resultaat: brokken in je beslag en een half mislukte cake.
- Ik gebruik pure chocolade met 85% cacao en gezoet met stevia van Cavalier. Deze vond ik bij Colruyt maar kan je ook online bestellen. Liever geen extra chocolade? Door de cacao in het recept kan het ook perfect zonder.
- Voor het beste resultaat gebruik je volle en smeuïge yoghurt. Ik gebruikte volle yoghurt van Pur Natur vanwege de zachte smaak, maar andere volle yoghurt kan uiteraard ook.
- Gebruik (over)rijpe bananen want hoe rijper je bananen, hoe zoeter je cake. Ideaal dus om dat bruine vergeten trosje uit de fruitmand weg te werken.
- Vind je geen volkoren speltmeel? Met volkoren tarwemeel lukt het ook.
- Cake lover? Probeer dan zeker ook eens mijn suikervrije yoghurt-citroencake of kruidencake!
Heerlijke chocoladecake zonder suiker, eieren of boter
Print RecipeIngredients
- 100 g kokosolie + beetje extra om in te vetten
- 80 g stevia kristalkorrel
- 1 tl vanillepoeder
- 150 g banaan, geprakt tot een papje
- 200 g zure room (op kamertemperatuur)
- 8 grote el (± 170g) volle yoghurt (op kamertemperatuur)
- 150 g speltbloem
- 250 g volkoren speltmeel
- 6 g natriumbicarbonaat (baking soda)
- 10 g bakpoeder
- 3 el cacao
- *optioneel: 1 à 2 repen pure (stevia)chocolade (+85% cacao), in stukjes gehakt
- tulbandvorm
Instructions
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Giet de olie in een kom en voeg de stevia, vanillepoeder, geprakte banaan, zure room en yoghurt toe. Meng alles goed door elkaar.
Meng in een andere kom de bloem, het volkoren meel, natriumbicarbonaat, bakpoeder en de cacao tot een homogeen lichtbruin geheel. (optioneel: meng de helft van de stukjes chocolade onder dit mengsel)
Voeg het vloeibare stevia-mengsel bij de droge ingrediënten en kneed tot een kleverig deeg. Als het deeg te droog is, voeg dan nog een beetje yoghurt toe.
Schep het deeg in een ingevette tulbandvorm. Strooi er eventueel de overige chocoladestukjes over en duw ze zachtjes in het deeg (de chocolade moet wel zichtbaar blijven).
Laat het deeg afgedekt 30 min. rusten. Verwarm intussen de oven op 175°C (hetelucht).
Bak de cake ongeveer 45 min. onderin de voorverwarmde oven.
Laat de cake even afkoelen, draai hem vervolgens om uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Geen reacties