Blog/ Diner/ Recepten

Wortelquiche met kokos, gember en koriander

Een exotische, vegetarische wortelquiche met kokos, gember, cashewnoten en verse koriander.

Wie mijn Instagram-stories een beetje volgt, weet ondertussen dat ik verzot ben op quiche. Ik vind het heerlijk om mee te experimenteren. Geen eierkoek met een verdwaald stukje paprika, maar het echte werk. Alles kan, alles mag. Dat vind ik juist zo leuk aan quiches: je kan er eigenlijk weinig verkeerd mee doen. Uiteraard heb je weleens probeersels die eerder ‘interessant’ dan lekker zijn. Maar er zitten ook heerlijke pareltjes tussen waar je 2 dagen van moet bekomen. Deze exotische wortelquiche is er zo eentje. Begonnen als experiment, eindigend in het lijstje ‘10 things to eat before you die’.

En het begon ook écht als een experiment. Vorige zomer at ik een belachelijk lekker stuk  quiche op de luchthaven (of all places). Ik kon alleen maar denken: “Dit moet ik maken. Ik MOET dit maken!”. Helaas, geen recept en iets in mij zei dat de uitgebluste kassierster niet op mijn vraag zat te wachten.

Dan maar zelf doen. Ik nam mijn notaboekje voor food emergencies (yes, I’m nerdy like that) en begon de smaken te ontleden. Met enkel wat notities en de herinnering aan de smaak moest ik het doen. En deed ik het, want enkele weken later toverde ik identiek dezelfde zalige quiche uit de oven. Wat een topper! Ik denk dat ik toen 4 stukken heb gegeten… Om maar te zeggen dat je ’m écht eens moet maken.

Deze wortelquiche kan je perfect maken met kant-en-klare kruimeldeeg. Handig en snel dus. Wil je een next-level-quiche? Maak je deeg dan zelf. Sinds ik mijn deeg zelf maak, zweer ik erbij. Zelfs wanneer ik het druk heb, maak ik er met plezier wat extra tijd voor vrij. Uiteraard begrijp ik dat niet iedereen graag lang in de keuken staat of even geduldige tafelgenoten heeft als ik. Daarom gebruik ik in het recept gewoon kant-en-klare kruimeldeeg.

Tips & tricks:

  • Voor quiches zweer ik al jaren bij mijn quichevorm van keramiek (28 cm diameter). Ik durf al eens afwisselen met een springvorm, maar dat is altijd zo’n gedoe aan de randen. Ga ook niet voor een te grote vorm, tenzij je de vulling verdubbelt.
  • Ik gebruik in dit recept ‘vegetarische kipstuckjes’ van De Vegetarische Slager, gewoon te vinden bij Albert Heijn. Niet alle vleesvervangers zijn even lekker, maar dit is echt de moeite. Toch een doorwinterde vleeseter? Have your chicken.
  • Het leuke aan quiches: ook koud zijn ze super lekker (en iets steviger). Met een salade erbij de perfecte lunch dus.
  • Voor het ‘blind bakken’ heb je echt niet van die dure keramische bakbonen nodig. Ik heb gewoon een pot gedroogde bonen en die doet al jaren dienst.

 

Volg mijn blog met Bloglovin

 

Wortelquiche met kokos, gember en koriander

Print Recipe

Ingredients

  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • olijfolie of kokosolie om in te bakken
  • 160 g ‘vegetarische kipstuckjes’ van De Vegetarische Slager (of tofublokjes, kip,...)
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes look, geperst
  • 4 cm verse gember, fijngehakt
  • 500 g wortelen, in schuine plakjes
  • 200 ml (romige) kokosmelk
  • snuifje cayennepeper
  • een handje cashewnoten, grof gehakt
  • een handje verse koriander, fijngehakt + extra om te serveren
  • quichevorm (max. 28 cm diameter) en bakpapier

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200°C.

2

Leg het kruimeldeeg in een met bakpapier beklede quichevorm. Prik er gaatjes in met een vork en bak 10 min. blind in de oven.

3

Snijd de 'vegetarische kipstuckjes' in kleine stukjes. Bak ze goudbruin in een pan met wat olie op middelhoog vuur en zet weg.

4

Fruit de sjalotten, look en gember in wat olie. Voeg de wortelen toe en stoof 3 min. mee.

5

Voeg de kokosmelk toe en laat zachtjes inkoken tot de wortelen beetgaar zijn. Kruid af met peper, zout en cayennepeper.

6

Zet de wortelen van het vuur en roer er de vegetarische kipstuckjes, de cashewnoten en de verse koriander door.

7

Stort de groentenvulling op de bodem van de quiche en bak 20 min. in het midden van de oven op 200°C.

8

Serveer met een frisse salade.

Notes

Zelf je deeg maken? Probeer dan zeker eens dit recept van greenkitchenstories.com, (geweldige website trouwens!) 100g havervlokken - 50g amandelmeel - 50g volkoren speltmeel - 40g gebroken lijnzaad - 2 el aarappelzetmeel - 1/2 tl zeezout - 80g koude roomboter in blokjes of kokosolie (niet gesmolten) - 4 el ijskoud water Doe de droge ingrediënten in de keukenmachine en hak fijn tot de textuur van grof meel. Schep de boter en het ijskoud water erbij en laat de machine draaien tot er een deegbal ontstaat. Kneed even kort, vorm een bal, wikkel in vershoudfolie en laat minimum 30 min. in de koelkast rusten. Rol het deeg uit en verdeel over de quichevorm. Bak de bodem 12 min. blind op 180°c.

You Might Also Like

4 Reacties

  • Reply
    Arno Maes
    16 februari 2018 at 4:42 pm

    Heb het recept zien verschijnen op Facebook dat als gedeeld bericht op mijn tijdlijn verscheen. Na de aantrekkelijke afbeelding te hebben gezien, heb ik direct de moeder des huizes gestuurd dat ze het recept eens moest maken. Zij antwoordde dat ze het diezelfde avond zou klaarmaken.

    Mijn vermoeden bleek waar te zijn. Hoe mooi de foto op de blog is, hoe lekkerder het recept is. De mix van kokos en gember doet me direct denken aan Thaise gerechten zoals bijvoorbeeld ‘Tom Kha Kai’.

    Voor mij persoonlijk een enorme aanrader en een aangename extra is dat het ook nog eens gezond is en je er dus geen schuldgevoel aan overhoudt.

  • Reply
    Frédérique
    16 februari 2018 at 8:14 pm

    Hey Arno, bedankt voor je leuke reactie en blij te horen dat de quiche zo heeft gesmaakt! De smaak doet inderdaad wat denken aan Thaise gerechten :-).

  • Reply
    Katleen
    31 maart 2020 at 4:28 pm

    Ik heb het deeg 10 min gebakken. De quiche zit nu al 1h in de oven, maar de kokosmelk is nog lopend.
    Wat doe ik verkeerd?

    • Reply
      Frédérique
      6 april 2020 at 2:06 pm

      Hoi Katleen,
      Ik probeer altijd te kiezen voor een romige kokosmelk (uit blik) die ik eerst goed schud. Je hebt ook kokosmelk die waterachtiger is, en dat kan al een verschil maken.
      Bovendien is het belangrijk dat je de kokosmelk echt eerst wat laat inkoken met de wortelen, het mag niet meer te lopend zijn.
      Hopelijk helpen deze tips, succes! 🙂

    Reageer